Een sprookjesfiguur is onder ons…

RaafwwEen sprookjesfiguur is onder ons ….

Vandaag is het eindelijk een zekerheidje : de raaf is na zijn herintroductie op de Veluwe in 1969 nu ook doorgedrongen tot het Gemert-Bakelse natuurgebied. Op de Krim in Elsendorp werden vanmorgen twee raven gespot, waarvan er eentje op de foto is gezet. Hopelijk is het een koppeltje en het zou helemaal geweldig zijn, als het tot een broedgeval zou komen. Er wordt geschat dat er in Nederland 75 – 90 broedgevallen per jaar zijn

De raaf is de grootste kraaiachtige en is een typische alleseter: knaagdieren – insecten – larven – wormen – jonge vogels en vooral kadavers.
Hij staat bekend als een intelligente vogel – hoewel de fabel van de vos en de raaf ons anders doet vermoeden -, maar werd vroeger beschouwd als brenger van ongeluk en is misschien daardoor wel in Nederland helemaal uitgeroeid geweest. Hij kan tientallen jaren oud worden en blijft zijn hele leven zijn partner trouw. 

Verder kwam de raaf vooral vaak voor in sprookjes en stond bij de Grieken bekend als symbool van een lang leven. De Egyptenaren zagen hem daarentegen als het symbool van het kwaad. Hoe het ook zij : wij zijn heel erg blij met het verschijnen van deze sprookjesfiguur in ons werkgebied en het zou helemaal te gek zijn, als hij ook nog bij ons tot broeden zou komen. Maar misschien is dat wel teveel gevraagd!!!