Oeverzwaluwdrama

Afgegraven oeverzwaluwwandaOeverzwaluwdramaIMG 2044aa

Helaas, helaas!! Het is geen happy end geworden voor de oeverzwaluwen in het vorige stukje. Op het befaamde industrieterrein achter het voormalige Unidek is o.m. een opslagplaats van zand en stenen van wegenaannemer Jan Selten uit Uden. In een bult zand had zich daar de afgelopen maand een kolonie oeverzwaluwen gevestigd met meer dan dertig nestholtes. In overleg met de gemeente was er een
afspraak met de aannemer om de berg zand ongemoeid te laten tot na het broedseizoen. De gemeente liet er zelfs als extra bescherming een hek voor plaatsen. Iedereen tevreden en blij!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat schetst echter onze verbazing en ontsteltenis, toen we afgelopen maandag in plaats van een mooie, natuurlijke oeverzwaluwwander ineens een kraan op de zandberg zagen staan, die het zand aan het opscheppen was en daarmee meteen de broedsels en mogelijk zelfs de broedende oudervogels onder het zand had begraven. Bij wie de fout ligt, is nog niet duidelijk, maar hoe dan ook schieten de broedende oeverzwaluwen er niets meer mee op.
Het enige positieve hieruit is, dat dit voorval voor alle betrokkenen mogelijk een les voor de toekomst zal zijn.