Gevleugelde kraker

IMG 3145a

 

 

Gevleugelde kraker in onze nestkast!

Hoewel hij wel vleugels heeft en eitjes legt, was de nestkast in eerste instantie niet voor hem bedoeld. Maar toch is het wel apart om de grootste wesp van Nederland – tot 4 cm lengte – met zijn schelpvormige nest in ons processiepark te hebben. Zeker, omdat er zoveel “broodje aapverhalen” over dit insect in omloop zijn, terwijl een hoornaar in feite veel minder agressief richting mensen is dan een gewone wesp. De hoornaar onderscheidt zich van andere wespen niet alleen door zijn grootte, maar ook door zijn uiterlijk – hij heeft een roodbruine kop en borststuk – en door het geluid, dat hij maakt : hij zoemt niet.

Broodje aap 1 : “een hoornaar kan met zijn steek een mens doden en 7 hoornaars(heursen) steken een paard dood”. Kletskoek van de bovenste plank! Volgens de geleerden zouden er minstens 500 steken nodig zijn om een niet-allergische persoon te doden en aangezien een hoornaarsvolk veel kleiner is en slechts 1 van de 10 steekt, is de kans op een dodelijke steek verwaarloosbaar klein. Bovendien is een hoornaar geen horzel : een horzel kan niet bijten of steken. Een horzel kan alleen eitjes leggen in de haren van een paard en de larven van de horzel parasiteren op een paard, Daardoor kan een paard doodgaan, maar niet door een steek.

Broodje aap 2 : Hij wordt ook wel “moordenaarswesp” genoemd. Dit geldt alleen voor insecten. Als er een hoornaar in jouw tuin woont, zul je die zomer weinig last hebben van insecten. De hoornaar jaagt op bijen, rupsen, spinnen en libellen, waarvan hij vaak de kop en de poten afbijt, omdat die geen voedingswaarde hebben en voert ze dan op aan zijn larven. Maar wat een slechtvalk is voor de duivenmelkers, is de hoornaar voor de imkers. Mogelijk hebben zij die naam “moordenaarswesp” wel bedacht.

Al met al is de hoornaar een goede insectenbestrijder. Hij kan grotere prooien aan dan de andere wespen. Ze zijn bovendien erg nuttig omdat ze de natuur opruimen. Je moet als mens natuurlijk wel op gepaste afstand blijven – niet in de vliegroute – , want als ze je steken, is dat toch wel een pijnlijke geschiedenis. Maar ook hier geldt zoals zo vaak : Eigen schuld, dikke bult!!